header

 

Fik François

De Achelse Simson!
Ge kent toch het bijbelverhaal van die oersterke Godsman, uit de strijd tussen de Israëlieten en de Filistijnen.
Deze laatsten konden de man niet overwinnen of bedwingen. Zo sterk was hij !
Na verraderlijke gevangenneming verbrak hij gewoon alle boeien.
Naar het scheen, berustte zijn ongewone kracht in zijn haren. Toen de bedrieglijke Delila er in slaagde die haren af te knippen, werd hij weerloos. Geboeid en geketend bracht men hem als triomf en vermaak naar een Filistijns feest.
Maar ondertussen waren die legendarische haren weer gegroeid. Geketend tussen twee pilaren duwde Simson deze omver en deed het hele gebouw instorten op de feestvierende Filistijnen...

Zulke legendarische held schijnt Achel ook gehad te hebben, maar zonder de haren en zonder de pilaren. En een Delila wordt ook niet vernoemd.

Hij heette Fik Francois en was gehuwd met een kleine Jodin, die met de pak van deur tot deur leurde. Een bijzonder iemand, dat wel! Op haar tochten trok zij onvervaard door de eenzame heide en de donkere wateringen. Men vroeg haar. "Heb je nooit schrik?" Haar antwoord: "Als ze mij zien, gaat iedereen lopen!"

Nadat hij een buurman een ongelukkige trap had gegeven, werd Fik gearresteerd en op een rijtuig, geboeid, tussen twee gendarmes, weggevoerd. Opeens stond hij recht, brak de handboeien in stukken en sprong van het rijtuig.

Kwam de dag van zijn huishoudelijke ruzie, waarbij hij alles stuk smeet en zijn vrouwke lopen ging. Het bleek zo erg dat de gendarmerie werd opgeroepen. Deze, toen gestationeerd in Overpelt, was "bereden" met hoge hoeden en kleurig livrei.
Ge weet wel.
Ze kwamen acht man en acht paarden sterk, omdat men meende dat het werkvolk van Toon Donckers onder elkaar aan het vechten was....! Ze stegen af, met een paar man om hun manneke aan te houden, maar Fik sloeg de een na de andere overhoop. De ene verloor zijn shako, de andere zijn mantel en een derde stond pijnlijk te hinken. 'n Rewazie van belang!
Toen riep de commandant van onder zijn grote snor: "Gebruik uw recht. Bajonet op het geweer."
Toen liet Fik zich arresteren.