De Stichter
priester Adriaan "Joan" Claassen.
Met dankbare herinneringen dragen wij deze website op
aan de stichter en bezieler van alles wat met Heemkundekring
Achel te maken heeft: priester Adriaan Claassen.
ADRIAAN CLAASSEN , geboren te Achel op 1 april 1916 , was eigenlijk ook een Achelse dorpsfiguur.
Na middelbare studies te Neerpelt en te Sint-Truiden behaalde hij het baccalaureaat in de filosofie en de kandidatuur in de klassieke filologie aan de Katholiek Universtiteit te Leuven.
Na zijn priesterwijding te Luik in 1943 werd hij leraar te Luik en te Hasselt.
Gans zijn loopbaan bleef hij in het onderwijs :
- van 1953 tot 1972 directeur van het H.Hartinstituut te Maasmechelen
- vanaf het schooljaar 1972-1973 tot 1981 inspecteur « godsdienst » in de Limburgse rijksscholen en in het basisonderwijs van het bisdom Hasselt
- vanaf 1981 tot 1989 verantwoordelijk voor de inspectie van het bijzonder lager onderwijs.
- Hij interesseerde zich bijzonder aan de geschiedenis en de rijke pre-historie van zijn streek en deed diverse opgravingen uit de bronstijd , de ijzertijd , de Romeinse tijd , de oudste kerken en de middeleeuwse burchten o.a. de Tomp.
2000 Heemkunde monumentenroute
1990 Achel Bestuur heemkundekring
Hij is auteur van verschillende boeken , brochures , honderden publicaties en historische bijdragen in verschillende tijdschriften.
Hij was meer dan 10 jaren voorzitter van de Limburgse Federatie voor Geschiedenis en ontwierp het leerplan geschiedenis voor alle Vlaamse scholen.
Hij is stichter van de Heemkundekring Achel en de Sterrekundige Kring Achel.
Joan was ook stichter van de Achelse KSA , bondsleider en proost van 1934 tot 1945. Tevens lid van het gouwbestuur van de Limburgse KSA. Hij loodste de jongeren naar nieuwe idealen,
waarop Kerk en Maatschappij hebben mogen tellen.
Hij was een spreker en predikant en vooral priester. Hij is toch steeds de eenvoudige jongen van Achel gebleven met een ongebluste vitaliteit , met een gulle groet en een warm hart voor zijn Achelse mensen.
Heemkunde vandaag
Met uitzondering van feestdagen en de maanden juli en augustus zijn wij elke dinsdagvoormiddag (09u30-12u00) aanwezig in onze heemkamer in het Michielshof te Achel.
vzw Grevenbroekmuseum - Heemkundekring Achel Mail Ons
- Voorzitter: Geert Stevens, Hooghaag 21, 3930 Achel ☏ 011-66.47.04
- Penningmeester: Louis Van der Velden, Catharinadal 2, 3930 Achel
- Secretaris: Jan Hermans, Azalealaan 10, 390 Achel
- Redactie:
- René Winters, Witteberg 4, 3930 Achel
- Jef Plas, Bandel 7, 3930 Achel
- Willy Mertens, Nieuwstraat 38, 3930 Hamont
- Jean-Pierre Sleurs, Oude Weg 24, 3930 Achel
- Guy Rijcken, Slipstraat 45, 3930 Achel
- Gerarda Van der Aelst, Eind 67, 3930 Achel
Inmemoriam
* 25/02/1949 † 04/03/2018
Totaal onverwachts en veel te vroeg is op 4 maart 2018 ons redactielid Marcel Schuurmans, echtgenoot van Suzanne Kauffmann, heengegaan.
Marcel was bij ons gekend voor zijn jeugdverhalen uit de losse pols
We gaan je missen Marcel !
* 15/03/1936 † 23/03/2025Op 23 maart 2025 is totaal onverwachts onze erevoorzitter Harrie Stienaers, echtgenoot van Els Claes ( †2017), overleden.
Hij was een begrip in de Achelse gemeenschap.
Harrie stond samen met enkele andere medewerkers aan de wieg van de heemkundekring Achel en het heemblad “de Achelse Kapetulie”. Het eerste nummer telde slechts vier pagina’s, maar groeide stelselmatig uit tot de huidige periodieke publicatie van ca 40 bladzijden. Ook het ledenaantal steeg tot boven de 500 abonnees.
Dat Harrie al die tijd niet stil heeft gezeten en dat verantwoordelijkheid dragen hem in het bloed zit, vinden we terug in zijn engagement bij talrijke andere organisaties en instellingen. Zo was hij zeventien jaar lang directeur van de Achelse scholengemeenschap, jarenlang was hij voorzitter van Achel VV, voorzitter van de kerkfabriek van Achel-Statie en secretaris van Limburgse Hotelpromotie. Hij was medestichter en medewerker van het Achelse Grevenbroekmuseum en als stadsgids vertelde hij talloze keren onze rijke geschiedenis aan de vele toeristen en toonde hen de mooiste plekjes van Achel.
Naast al die activiteiten vond hij nog tijd om diverse voordrachten te geven en als auteur publiceerde hij enkele zeer mooie en interessante boeken. Het spreekt voor zich dat dit enorm veel tijd, inzet en energie kostte. In 2015 gaf het voorzitterschap van de heemkunde uit handen maar op de achtergrond bleef hij wel actief.
We danken Harrie voor alles wat hij in al die jaren voor onze gemeenschap betekende, voor zijn onbeschrijfelijke passie voor ons mooie dorp en zijn eindeloze bezieling voor de heemkundekring.